Onboarding Hacks #4 – Zet behoeften om in doelen per onboarding fase

Als je goed begrijpt wat de behoefte is van je nieuwe medewerkers, kun je daar je onboarding activiteiten op afstemmen.

Dat klinkt logisch en simpel, maar in de praktijk vallen de organisatoren van onboarding programma’s vaak terug op een inside-out aanpak. Je denkt dan dat de logica die je vanuit het organisatie perspectief ziet, ook de logica is die voor je nieuwe medewerkers werkt. Maar dat is heel vaak niet het geval 😉.


Interviews analyseren

De interviews met jullie recent gestarte medewerkers (zie onboarding hack #3) zijn een bron van inzichten voor het onboarding proces. In de interviews kun je ontdekken wat jullie medewerkers doen, denken en voelen in elke stap van hun onboarding. 🎉

Ter illustratie een voorbeeld over het moment van het tekenen van het contract:

Doen 🎉 – Jullie nieuwe medewerker (laten we uitgaan van een vrouw) viert het moment dat definitief duidelijk is dat ze is aangenomen. Ze stuurt wat berichtjes naar naaste familie en vrienden en belt met haar moeder en beste vriendin. Met haar partner viert ze ’s avonds dit mooie moment met sushi en champage. Morgen gaat ze het gelijk op het werk vertellen aan haar manager en de collega’s.

Denken 🤔 – Al snel gaan er allerlei vragen door haar hoofd. Hoe gaat het nu eigenlijk verder? Verwachten ze iets van mij? Wanneer heb ik weer contact met ze? Tegelijkertijd denkt ze na over het opzeggen en afscheid nemen van de oude baan. Hoe doe ik dat goed? Hoe pak ik dat aan?

Voelen 🎢 – Ze zit in een rollercoaster van emoties. De blijdschap en opwinding van de nieuwe baan en de sombere gevoelens over het achterlaten van het oude vertrouwde werk en de leuke collega’s.

Met dit allemaal in gedachten, tot welke onboarding activiteiten kom je dan?


Onboarding activiteiten

Het antwoord op bovenstaande vraag is een mix van acties, processen en activiteiten, die terug te voeren zijn op de 5 hoofdactiviteiten van een onboardingprogramma:

  • basics op orde

  • inwerken

  • warm welkom

  • netwerk opbouwen

  • introductie in de organisatie

Per fase van de onboarding kun je nu in kaart brengen wat je nieuwe medewerker nodig heeft uitgesplitst naar elk van de hoofdactiviteiten.


Het 6 C’s model

Het standaardwerk op dit gebied is het 6 C’s model van onboarding door Talya Bauer. Zij omschrijft de hoofdactiviteiten van onboarding als: Compliance, Clarification, Confidence, Connection, Culture en Checkback. Zeker ook een werkbare methode om je onboarding mee op te bouwen. Zelf hebben we meer met de beschrijvende activiteiten zoals hierboven weergegeven.

Wel mooi om te zien dat ook Talya Bauer de C van Connection ziet als een foundation voor de onboarding in haar publicatie: Onboarding: The Power of Connection. Zie ook de quote hieronder uit deze publicatie.

 
 
FOCUS ON CONNECTION - While all of the four C’s are critical pieces of the onboarding puzzle, connection has a special role in the onboarding process because it can directly influence important organizational outcomes, such as new employee job performance, job satisfaction, organizational commitment, employee referrals, intentions to remain, and turnover.
— SUCCESS FACTORS WHITE PAPER ONBOARDING: The Power of Connection. TALYA BAUER
 

Fases en doelen in Onboarding

Een onboardingstraject delen we vaak in fases in zoals: de pre-boarding, 1e werkdag, 1e werkweek en 1e 100 dagen. Maar hoe ervaren de nieuwe medewerkers dit zelf? 🤔
Uit gesprekken met onboarders komen echter hele andere fases naar voren, namelijk:

🙌 De eerste indruk van de organisatie en de nieuwe collega’s.
Beginnen met verbinden: het is niet ik en de organisatie, maar wij.
😇 Zelfvertrouwen krijgen: ik kan dit, ik snap waar mensen mee bezig zijn en ik ken het jargon.

Deze fases, geformuleerd vanuit de behoefte nieuwe medewerker zijn heel relevant om mee te nemen bij het inrichten van een onboarding proces. Het zet je meteen aan het denken welke activiteiten er dan bijhoren. En op welk doel een bepaalde fase zich richt.


Onboarding met de kracht van verbinding

Als je meer tips en ideeën wilt over hoe verbinding de rode draad kan zijn van je onboardingprogramma neem dan vooral contact met ons op. Onze unieke tools en interactieve werkvormen zijn dé bouwstenen voor verbindende onboarding programma’s 😉. Ben nu heel nieuwsgierig geworden naar onze aanpak voor verbinding in onboarding? Meld je dan aan voor een van de Ronde Tafels.


 

“Onboarding Hacks” is een serie blogs van onze onboarding expert Frank Philips.

Deze blogserie bestaat uit 22 Hacks waarin elke keer één onderwerp centraal staat. De hacks komen voort uit ons werk aan de onboarding programma’s voor diverse grote organisaties. Het doel achter elke hack is om meer verbinding te realiseren in de onboarding. Doe er vooral je voordeel mee!

Om de 2 weken verschijnt er een nieuwe hack. Wil je niks missen meld je dan aan voor onze onboarding inspiratie updates.

Ben je geïnteresseerd geraakt in wat wij met Yes! We Connect kunnen doen om de kracht van verbinding in jullie onboarding te brengen? Neem dan contact met ons op.

 
Vorige
Vorige

Inkijkje in de evaluaties van onze Team Hosts

Volgende
Volgende

Onboarding Hacks #3 – Wat een goede onboarding is? Vraag het ze zelf!