7 Teambuilding ideeën voor onboarding
In dit blog behandelen we 7 teambuilding ideeën die we zelf actief inzetten tijdens onboarding sessies voor onze klanten. We leggen kort uit hoe ze werken en wat we zien gebeuren als we hier met groepen mee aan de slag gaan. Ben jij ook op zoek naar een optimaal warm welkom voor jullie nieuwe collega’s? Check dan zeker onze aanpak.
7 Teambuilding ideeën
Idee 1: kennismaken persoonlijk en plezier hebben
Het begint natuurlijk allemaal met elkaar leren kennen. Dat klinkt logisch en eenvoudig maar toch wordt deze stap vaak overgeslagen en duiken we vaak gelijk de inhoud in. Starten met een kort voorstelrondje of een ijsbreker is een goed idee, maar het kan natuurlijk leuker en spannender!
Bij Yes! We Connect vinden we dat kennismaken en verbinden de basis is van een goed onboarding programma. We starten dan ook altijd met ruim de tijd te nemen voor een persoonlijke kennismaking.
Tools die wij vaak inzetten voor een persoonlijke kennismaking zijn:
Een persoonlijk profiel: Voorafgaand aan de onboarding vullen alle deelnemers een vragenlijst in. De inhoud is per organisatie anders. Maar bestaat altijd uit een mix van persoonlijke-, werkgerelateerde en organisatievragen. Op basis van hun antwoorden kunnen de nieuwe collega’s op zoek gaan naar overeenkomsten en verschillen. Overeenkomsten zorgen voor verbinding. Inzicht in verschillen leidt tot meer respect voor elkaar.
Teams op basis van een gemeenschappelijk kenmerk: Met alle mensen in het team deel je in ieder geval 1 overeenkomst. Misschien zijn jullie allemaal vroege vogels, absurdisten of teamsporters. Daardoor voel je gelijk een verbinding met elkaar en ontstaan er altijd verrassende gesprekken.
Badge met connecties: In plaats van een badge met alleen je naam of functie, maken we badges waarop je o.a. je hoogste en meeste unieke matches kunt vinden.
Favorieten quiz: In de quiz komen jullie favoriete antwoorden aan bod. Stem met elkaar en krijg direct te zien of je het goed of fout had. Dat zorgt voor veel hilariteit. In alle hectiek krijg je nieuwe inzichten in je eigen team en de andere teams. En samen lachen werkt trouwens ook erg verbindend!
Resultaat: inzicht in overeenkomsten en verschillen, doorbreken van vaste patronen, onverwachte ontmoetingen, muchos energios!
Idee 2: kennismaken professioneel met waardering en respect
Nadat je elkaar persoonlijk hebt leren kennen wil je natuurlijk ook graag weten wat ieders professionele achtergrond is. Wat brengt iedereen eigenlijk in? Welke talenten en expertises zijn er?
Het werkt goed om dat in kleinere groepjes te doen door elkaar te interviewen. Een werkvorm die we hiervoor gemaakt hebben noemen we ‘Schatgraven’. Als je de interviews in groepjes van 3 personen doet, krijg je meer achtergronden te horen van 2 nieuwe collega's. Dat werkt erg goed.
Tot slot is het mooi als de nieuwe collega’s elkaar voorstelen aan de groep. Dat geeft een interessante dynamiek. Een ander durft vaak je talenten en expertises meer te benadrukken dan wanneer je dat zelf doet.
Resultaat: inzicht in de professionele achtergronden van collega's, inzicht in de bijdrage die ieder kan leveren, overbrengen van waardering en respect voor elkaar.
Idee 3: Verbinden met de organisatie op een interactieve manier
De volgende stap voor het bouwen van een teamgevoel is om iedereen te verbinden met de cultuur en de doelen van de organisatie. Wat willen jullie met elkaar bereiken? Welke impact wil je maken? Wat is jullie purpose?
Deze inhoud overbrengen resulteert vaak in lange powerpoint presentaties. Dat draagt niet echt bij aan teambuilding. Het is belangrijk om de energie erin te houden en de deelnemers actief te betrekken.
Manieren waarop je dat kunt doen zijn:
Samen vragen bedenken: Individueel vragen stellen vinden starters soms best eng. In plaats van dit spontaan te doen en daarmee alleen de meer extraverte mensen aan bod te laten komen, kun je de starters ook laten samenwerken hierin. Laat iedereen een vraag bedenken en dan in break-out groepjes tot één vraag komen. Zo leert iedereen elkaar beter kennen en worden er goed doordachte vraag geformuleerd. Als je vooraf weet dat je dit moet doen, zul je ook nog eens beter luisteren tijdens de sessie.
Gebruik slimme tools: quiz tools, chatten, gaming etc. Dat maakt het allemaal leuker en zorgt ervoor dat de energie erin blijft en dat de inhoud meer binnenkomt.
Storytelling en ervaren: Heb je specifieke cultuurwaarden die je wilt overbrengen? Laat dan interne mensen vertellen hoe dit terugkomt in hun werk en koppel dit aan een interactieve werkvorm die aansluit bij deze waarde. Is jullie waarde bijvoorbeeld moed. Deel dan verhalen overige moedige beslissingen en doe aansluitend ook iets dat moed vraagt. Zo komt een waarde echt tot leven.
Resultaat: interactie en betrokkenheid. Hier ontstaat de verbinding met de organisatie.
Idee 4: Ieders unieke bijdrage ontdekken
Als iedereen begrijpt waar jullie als organisatie voor staan en wat jullie willen bereiken kun je een volgende stap maken om aan het teamgevoel te bouwen. Hoe kan en wil iedereen bijdragen?
Vaak komt dit in de sollicitatie procedure uitgebreid aan bod maar na het starten heb je het er eigenlijk vaak niet meer over. Een gemiste kans!
Ga bij elkaar op zoek naar wat je beweegt en wat jou uniek maakt voor het team, de afdeling of de organisatie. Je schrijft uiteindelijk je eigen verhaal over jouw bijdrage op.
Het is extra mooi als je alle starters hun bijdrage laat delen en ze bijvoorbeeld op een wand of een online whiteboard inzichtelijk maakt. Zo krijg je met elkaar in beeld op welke elementen van jullie doelen bijdragen geleverd worden en waar je elkaar voor kunt opzoeken.
Resultaat: inzicht in ieders bijdrage aan jullie doel, overzicht van verdeling van bijdragen, inzicht in de blinde vlekken van jullie team.
Idee 5: ervaringen delen en elkaar verder helpen
Tijdens de eerste werkperiode komt startes allerlei uitdagingen tegen. Hoe fijn is het om dan weer een stap te maken en aan team te bouwen.
Ieders uitdaging is niet uniek. Een andere starter heeft hiervoor waarschijnlijk allang een antwoord gevonden. Het enige wat je nog moet doen, is anderen laten weten wat jouw uitdaging is.
Dit kun je doen door een help elkaar verder sessie te organiseren.
We hebben hiervoor een slimme tool bedacht waarbij lekker veel uitgewisseld kan worden in een korte tijd. Iedereen stelt een vraag aan 10 collega's. En al die collega's mogen zelf ook een uitdaging inbrengen.
Tijdens de sessie werken we met een handig boekje waarin iedereen voor elkaar antwoorden schrijft. Je helpt elkaar verder door kennis, contacten en ervaringen te delen. Na een half uur is ieders boekje gevuld en heb je van 10 collega’s een antwoord ontvangen en met elk groepje dus 100 antwoorden gedeeld.
Resultaat: op de hoogte van elkaars uitdagingen, collega's helpen elkaar verder, voor iedereen een concreet en persoonlijk resultaat.
Idee 6: ga daten met elkaar
Stimuleer dat starters elkaar en andere collega’s actief gaan opzoeken. Vraag iedereen om zelf dates in te plannen met elkaar: koffiedates, blokjes om, lunch dates, zoomdates, borreldate, …
Tijdens zo'n 1 op 1 moment zonder werkagenda kun je elkaar beter leren kennen, meer te weten komen over elkaars werk en professionele achtergrond of vertellen over de uitdagingen waarvoor je staat.
Als reminder en om het extra leuk te maken kun je bijvoorbeeld kaarten uitdelen met handige gespreksstarters. Of je maakt het nog een tikkeltje leuker en geeft er iets lekkers bij zoals wij doen met de ‘Coffee Date’. Twee dadelkoekjes in een mooie verpakking met leuke dilemma’s en vragen erop. Een gezond alternatief voor het koekje bij de koffie of thee. We delen ze vaak uit aan het eind van een sessie of bijeenkomst om de energie van dat moment door te trekken naar de werkvloer.
Resultaat: ongedwongen en informeel kennismaken, geen gebrek aan gespreksstof, energie van live bijeenkomst doortrekken naar werkvloer.
Idee 7: samen succes vieren
Rond de onboarding af met een laatste teambuilding activiteit. Vier gezamenlijk het succes bijvoorbeeld op dag 100.
Om zo’n bijeenkomst extra waardevol te maken kun je denken aan de volgende onderdelen:
Start met een check-in: Hoe zit iedereen erbij? Ben je blij of mis je nog iets?
Feedback ronde: Wat is je opgevallen? Wat kan beter? Heb je bij je vorige werk dingen gedaan of gezien die je hier hebt gemist?
Markeer het moment: Plant een boompje, breng een toast uit, ga samen dansen. Maak het feestelijk op een manier die past bij jullie organisatie. Celebrate!
Resultaat: als organisatie ontvang je relevante feedback, als starter voel je je gehoord. Het markeren en vieren zorgt voor een stip op de horizon om je echt onboarded te voelen. En een viering is altijd Feest!
Met deze teambuilding ideeën in je onboarding bouw je aan een lichting
Door deze teambuilding ideeën te verwerken in je onboarding programma, werk je vanzelf aan het bouwen van lichtingen. Een lichting starters kan elkaar steunen bij de start in de nieuwe organisatie. Deze “reddingsboei” zorgt ervoor dat minder starters vroegtijdig afhaken en dat voorkomt weer een hoop extra energie en kosten. Echt een aanrader dus!
Meer lezen over lichtingen bij het onboarden? Lees er ook over in dit blog:
Werken met lichtingen in onboarding.
Ben jij op zoek naar een optimaal warm welkom voor jullie nieuwe collega’s? Check dan zeker onze aanpak.
Dit blog met teambuilding ideeën voor je onboarding is in 2017 geschreven door Frank Philips en in 2021 geüpdatet door Muriel Maas. Frank en Muriel zijn de oprichters en eigenaren van Yes! We Connect.
Volg ons ook op LinkedIn voor meer inspiratie.